Региони

Порече историографски записи

Поречието е волшебна убавина која не можете да ја опфатите со еден поглед на окото во  еден миг. Поречието е волшебна убавина на која што можете да и се восхитувате, која ве  освојува без збор  и буди желба да му се вратите повторно и повторно. Поречани се скромни, питоми, работливи и секогаш гостопримливи.

Поречието е волшебна убавина која не можете да ја опфатите со еден поглед на окото во  еден миг. Поречието е волшебна убавина на која што можете да и се восхитувате, која ве  освојува без збор  и буди желба да му се вратите повторно и повторно. Поречани се скромни, питоми, работливи и секогаш гостопримливи. Поречката волшебна убавина, скромноста, питомоста, работливоста и гостопримливоста на  на поречани ме наведе повторно да дојдам во  поречието, да прошетам низ педесет и трите поречки села, вгнездени како  орловски гнезда во пазувите на поречките планински горостаси карстни предели и речни долини, поодблизу не само да се видам со мештаните останати верни на дедовите огништа, да ги сочуваат поречките села да не бидат покриени од правта на заборавот, туку да се насладувам од вкусната храна, мирисот на органското овошје и зеленчик да се запознаам со  нивната креативност во подготовка на разните традиционални производи и специјалитети,  на поречката песни и ора пропратени со   екот на тапанот и писокот на гајдата.

Почитувани мои, така  да речам, на пат за Порече, поточно речено во срцето на поречието, во најмладото  градче во Македонија гратчето Самоков тргнав мошне рано, во раните утрински саати  со мојот руски  олд тајмер, со камазот, кој ми е верен пријател изминативе триесеттина години, ,на убавиот светол слободарски ден  на поновата историја на Македонскиот народ, националниот празник  Единаесетти Октомври, денот на востанието на Македонскиот народ против  Фашистичкиот окупатор,  кога на 11 Октомври 1941 година со пушка во рака, по четиригодишна крвава борба ги оствари слободарските идеали на илинденците од 1903 година, преточени во  одлуките на Првото заседание на   АСНОМ си создаде своја македонска држава и   и така да речам на изгрејсонце пристигнав во Самоков,  каде што ме чекаше   професорот Драгослав Миноски, еден од најпознатите не само во  македонскиве , туку и балканскиве простори во современава наша насушна денешница , антрополог, географ и историчар, а воедно и дел од менаџерскиот ти, на продукцијата Мариово Филм кој беше дојден во Самоков по нова истражувачка  географско-антрополошка и историогрфска мисисија, чие ова досегашно   негово географско-антрополошко и историографско  истражување за поречкава регија, а воедно да присуствуваме    на традиционалната манифестација   Поречки фармер 2023 – саем на еколошки чисти и здрави плодови и производи, во организџација на Здружението поречка Матица, а воедно да се насладуваме од вкусната храна, мирисот на органското овошје и зеленчик да се запознаеме  со  нивната креативност во подготовка на разните традиционални производи и специјалитети,  на поречката песни и ора пропратени со   екот на тапанот и писокот на гајдата.

Почитувани мои,  утринските сончеви поречки зраци милуваќи го Поречието, пред се градчето Самоков  ја навестуваа празничната атмосфера посветена на националниот празник  11-Октомври Денот на востанието на Македонскиот народ против фашистичкиот окупатор и традиционалната манифестација, Поречки фармер 2023- саем на еколошки чисти и здрави плодови и производи, во организџација на Здружението поречка Матица,   а ширум поречијата како бисер гердан се зареди народ во правец на градчето Самоков. Градскиот плоштад набрзо се наполни со народ, надополнуваќи ја колоритната есенска убавина која се беше облекла се во жолто-златно кадифе, се во  жолто-златна долама.

Почитувани мои, пред да уживате во боите на традиционалната и органска храна произведена од локлните жители  од поречието претставена пред гостите од повеќе краишта од Република Македонија по повод трета поред манифестација Поречки фармер 2023 – саем на еколошки чисти и здрави плодови и производи, во организџација на Здружението поречка Матица, предлагам да ги  надополните вашите сознанија за поречијата на професорот Драгослав Миноски, еден од најпознатите не само во  македонскиве , туку и балканскиве простори во современава наша насушна денешница , антрополог, географ и историчар, а воедно и дел од менаџерскиот ти, на продукцијата Мариово Филм кој беше дојден во Самоков по нова истражувачка  географско-антрополошка и историогрфска мисисија, чие ова досегашно   негово географско-антрополошко и историографско  истражување за поречкава регија се совпоадна со  трета по ред манифестација Поречки фармер 2023 – саем на еколошки чисти и здрави плодови и производи, во организџација на Здружението поречка Матица во продолжение на оваа репортажа.

Почитувани мои, овој така да речам аудио-визуелен документаристички наративен дел во овој документарен видео запис на професорот Драгослав Миноски еден од најпознатите не само во  македонскиве , туку и балканскиве простори во современава наша насушна денешница , антрополог, географ и историчар, а воедно и дел од менаџерскиот ти, на продукцијата Мариово Филм кој беше дојден во Самоков по нова истражувачка  географско-антрополошка и историогрфска мисисија, чие ова досегашно   негово географско-антрополошко и историографско  истражување за поречкава регија се совпадна и со  со  трета по ред манифестација Поречки фармер 2023  не би била целосна ако не ви  пренесам поголем дел од оваа традиционална манифестација во  продолжение на оваа репортажа.

Почитувани мои утринските  сончеви поречки зраци милуваќи го Поречието, пред се градчето Самоков, најмладото гратче во  Република Македонија ја навестуваа празничната атмосфера посветена на националниот празник  11-Октомври Денот на востанието на Македонскиот народ против фашистичкиот окупатор и традиционалната манифестација третата по ред Поречки фармер 2023- саем на еколошки чисти и здрави плодови и производи, во организџација на Здружението поречка Матица,   а ширум поречијата како бисер гердан се зареди народ во правец на градчето Самоков. Градскиот плоштад набрзо се наполни со народ. Почитувани мои уживајте во боите на традиционалната и органска храна произведена од локалните производители од поречието, како и нивните гости од повеќе краишта од Република Македонија.

Почитувани мои ние си поминавме прекрасен ден тука во  Самоков, на манифестацијата Поречки Фармер 2023,  а верувам дека и вие уживавте гледајќи го овој аудио-визуелен документарен запис, ве оставам во уште подобро здравје и уште подобро расположение.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print